• English
    • العربية
  • English 
    • English
    • العربية
  • Login
View Item 
  •   University of Zawia DSpace
  • Scientific Journals || المجلات العلمية
  • UNIVERSITY BULLETIN المجلة الجامعة
  • Issue No23-2021 - العدد الثالث والعشرين
  • Vol.4-المجلد الرابع
  • View Item
  •   University of Zawia DSpace
  • Scientific Journals || المجلات العلمية
  • UNIVERSITY BULLETIN المجلة الجامعة
  • Issue No23-2021 - العدد الثالث والعشرين
  • Vol.4-المجلد الرابع
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

تقدير نسبة اليود في بعض المنتجات المتوفرة في السوق الليبي

Thumbnail
View/Open
2 تقدير نسبة اليود في بعض المنتجات المتوفرة في السوق الليبي.pdf (944.9Kb)
Date
2021-12-31
Author
التركي, عبد الناصر
ابراهيم, عزالدين محمد
Metadata
Show full item record
Abstract
يعد اليود أحد أهم العناصر التي تنظم العمليات الإستقلابية في جسم الإنسان وعلى الرغم من أن احتياجات الجسم له بكميات ضئيلة إلا أن نقصه يمكن أن يسبب تضخم في الغدة الدرقية, كما يمكن أن يسبب نقصه أيضاً اضطرابات جسدية وعقلية عند الأطفال والبالغين على حد سواء. ويمكن بسهولة الوقاية من ذلك بإضافة كمية من اليود إلى ملح الطعام. هدفت هذه الدراسة إلى تقدير تركيز اليود في 32 منتج مختلف وهي (التونة, السردين, الحليب, الأملاح, الجبن, الزبادي) حيث تراوح متوسط تركيز اليود في عينات التونة (0.608-5.790mg/l) وفي عينات السردين تراوح تركيز متوسط اليود (0.719-3.071mg/l) وفي عينات الحليب تراوح متوسط تركيز اليود(0.09-0.035mg/l)وفي عينات الأجبان تراوح متوسط تركيز اليود(0.071-3.60mg/l) وفي عينات الملح تراوح متوسط تركيز اليود(0.084-39.417mg/l)وفي عينات الزبادي تراوح متوسط تركيز اليود(0.07-6.43mg/l). Abstract Iodine is one of the most important elements that regulate the metabolic processes in the human body, and although the body’s needs for it in small quantities, its deficiency can cause an enlarged thyroid gland, and its deficiency can also cause physical and mental disorders in children and adults alike. This can easily be prevented by adding an amount of iodine to table salt. This study aimed to estimate the concentration of iodine in 32 different products, which are (tuna, sardines, milk, salts, cheese, yogurt). Where the average concentration of iodine ranged in the tuna samples (0.608-5.790mg/l) and in the sardine samples the average concentration of iodine ranged (0.719-3.017mg/l) and in the milk samples the average concentration of iodine ranged (0.09-0.035mg/l) and in the cheese samples it ranged. The average concentration of the iodine was (0.071-3.60mg/l) and in the salt samples the average concentration of iodine ranged (0.084-39.417mg/l) and in the yogurt samples the average concentration of iodine ranged (0.07-6.43mg/l).
URI
http://dspace.zu.edu.ly/xmlui/handle/1/1706
Collections
  • Vol.4-المجلد الرابع [21]

University of Zawia copyright © 2020 
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

University of Zawia copyright © 2020 
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV